Δορυφορικά νέα


Τελευταία ενημέρωση 24.12.14

Με προβλήματα η ψηφιακή μετάβαση στην Κέρκυρα

Εγινε τελικά η μετάβαση στις 19 Δεκέμβρη, όπως είχε προγραμματιστεί, με αρκετά προβλήματα που ακόμα δεν έχουν τελειώσει. Αυτά εστιάζονται στα κανάλια που μεταδίδονται απο τις 2 συχνότητες που έχουν αποδοθεί στους "Δημόσιους τηλεοπτικούς σταθμούς Εθνικής εμβέλειας". Αρχικά και για 1-2 ημέρες δεν είχε εκπέμψει κανένα κανάλι απο τις συχνότητες(διαύλους) 29 και 37 και μετά άρχισε εκπομπή μόνο απο το 37 με τη μετάδοση 4 καναλιών , τη ΝΕΡΙΤ , ΝΕΡΙΤ Sports, ΝΕΡΙΤ HD και το κανάλι της Βουλής. Απομένει ακόμα να ενεργοποιηθεί ο δίαυλος 29 και εκεί λογικά θα δούμε τα ξένα δορυφορικά κανάλια τα οποία αναμεταδίδει ο κρατικός φορέας, δηλαδή το BBC, Euronews, ΡΙΚ και RAI .

Μεχρι στιγμής εκπέμπουν τα παρακάτω κανάλια :

ΔΙΑΥΛΟΣ ΚΑΝΑΛΙΑ
29  - ΚΡΑΤΙΚΑ Ανενεργό
30  - ΙΔΙΩΤΙΚΑ  ANT1, Alpha,  Epsilon, Art
34 - ΙΔΙΩΤΙΚΑ Mega, Star, Skai, Μακεδονία TV
37  - ΚΡΑΤΙΚΑ ΝΕΡΙΤ, ΝΕΡΙΤ Sports, ΝΕΡΙΤ HD, Βουλή
42 - ΙΔΙΩΤΙΚΑ Ανενεργό
53  - ΙΔΙΩΤΙΚΑ Ανενεργό
          54  - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ Corfu Channel, ART TV Άρτας, Αχελώος TV Αγρινίου, Βήμα TV Ιωαννίνων, D (μπάρες)
           56  -  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ Start Channel, ITV Ιωαννίνων, Ήπειρος 1 Ιωαννίνων, Kosmos Ιωαννίνων (Μπάρες)

Να σημειωθεί οτι συνεχίζεται η αναλογική εκπομπή απο αρκετά κρατικά κανάλια , όπως στα VHF κανάλι 9 ΝΕΡΙΤ, UHF κανάλι 25 Βουλή, 38 ΝΕΡΙΤ Sports

ΝΕΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ


Με μια τρίτη καθυστέρηση στο χρονοδιάγραμμα, η νέα ημερομηνία μετάβασης στην ψηφιακή TV είναι η 19η Δεκέμβρη.
Ετσι, μετά την αρχική 17 Οκτώβρη, η πρώτη καθυστέρηση ήρθε στις 25 Σεπτ. όπου με την ΚΥΑ 55304 παρατάθηκε η ημερομηνία μετάβασης απο τις 17 Οκτώβρη στις 28 Νοεμβρίου για την περιοχή μας. Δεν έχουν γίνει επισήμως γνωστοί οι λόγοι για την δίμηνη καθυστέρηση, αλλά γνωρίζουμε οτι είχε προηγηθεί επιστολή του Συνδέσμου Εισαγωγέων των ψηφιακών αποκωδικοποιητών, οι οποίοι ενημέρωναν το Υπουργείο για μεγάλη καθυστέρηση στον εφοδιασμό των καταστημάτων τους με τα απαραίτητα "κουτιά" τα οποία πρέπει να προημηθευτούν όσοι διαθέτουν παλαιού τύπου τηλεοράσεις, που δεν διαθέτουν ψηφιακό δέκτη MPEG4. Η καθυστέρηση, όπως αναφέρουν στην επιστολή, οφείλεται σε προβληματα έγκαιρου εφοδιασμου απο την Κίνα, τη χώρα που παράγει την πλειοψηφία αυτών των συσκευών.

 

Στις 17 Οκτώβρη η μετάβαση στη ψηφιακή τηλεόραση στην Κέρκυρα

Υστερα απο αλλεπάλληλες αλλαγές στις ημερομηνίες, με τελευταία αυτή στις 10 Ιουλίου, ενώ νωρίτερα είχε επίσης μεταφερθεί η έναρξη λόγω της διεξαγωγής των πανελληνίων εξετάσεων (υπήρχαν ημερομηνίες μετάβασης σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας που θα δημιουργούσαν προβλήματα στην μετάδοση των θεμάτων), ετοιμάζεται η μετάβαση στην ψηφιακή εκπομπή που ορίστηκε για τις 17 Οκτωβρίου, με αντίστοιχο switch off των συχνοτήτων που εκπέμπουν αναλογικό σήμα.

Παραμένουν τρία τα σημεία εκπομπής, όπως αναφέρονται στην σχετική Υπουργική Απόφαση και αυτά είναι :  Παντοκράτορας, Ρόδα και Παλαιοκαστρίτσα.

Μεταξύ των 9  διαύλων (29-30-34-37-42-53-54-56-58) που ορίστηκαν για τα σημεία εκπομπής στο allotment 11, που αφορά την Κέρκυρα , απονεμήθηκαν 2 δίαυλοι για τα κανάλια περιφερειακής εμβέλειας.

Οπως διευκρινίζεται στην ΚΥΑ 42800/2012, απο το κέντρο εκπομπής του Παντοκράτορα, που είναι και το πιό ισχυρό με 38 dBw, οι κεραίες θα εκπέμπουν προς δύο κατευθύνσεις 150 και 240 μοιρες, απο το κέντρο εκπομπής Παλαιοκαστρίτσας με 22 dBW Ισχύ , θα υπάρχει μόνο μια κατεύθυνση προς τις 180 μοίρες, ενώ με την ίδια ισχύ, αλλά δύο κατευθύνσεις - 90 & 210 μοίρες θα εκπέμπεται το σήμα απο την Ρόδα.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάποια ενημέρωση απο τα τοπικά ΜΜΕ, ή κάποια καμπάνια απο την Digea ώστε να προετοιμαστούν οι κερκυραίοι για τη μετάβαση, πιθανόν αυτό να γίνει αργότερα μέσα στο μήνα.

Την ίδια ημέρα προβλέπεται να γίνει η ψηφιακή μετάβαση και στη Φλώρινα, Μεταξάς, Ιωάννινα και Θεσπρωτία.

 

*** «Ριγμένη» η Κέρκυρα και στη επίγεια ψηφιακή τηλεόραση

 

 

 

 

Πριν λίγες ημέρες ψηφίστηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ: 2704/Β΄/5-10-2012) των Υπουργείων Επικρατείας και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων καθορίστηκε ο Χάρτης Συχνοτήτων Επίγειας Ψηφιακής Τηλεόρασης, ο οποίος αποτελεί τη βάση για την ανάπτυξη του νέου τηλεοπτικού ψηφιακού δικτύου ευρυεκπομπής της χώρας.Ο Χάρτης Συχνοτήτων περιγράφει τα κέντρα εκπομπής και τα λεπτομερή τεχνικά χαρακτηριστικά του δικτύου, ώστε να διασφαλιστεί η σωστή λειτουργία και ανάπτυξή του, με στόχο την πλήρη πληθυσμιακή κάλυψη της χώρας.

            Σε αυτό το χάρτη βλέπουμε ότι για την Κέρκυρα, με περιοχή απονομής 11, έχουν προβλεφτεί 3 σημεία εκπομπής : Παντοκράτορας, Παλαιοκαστρίτσα και Ρόδα. Εκεί υπάρχουν και σήμερα εγκατεστημένοι αναμεταδότες τηλεοπτικών καναλιών. Όπως είναι φυσικό, ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι δεν καλύπτεται από τα σημεία αυτά, κυρίως στο δυτικό τμήμα του νησιού, το βορειοανατολικό (Κασσιόπη, Σινιές), Σκριπερό, Σπαρτύλα  Άγιος Ματθαίος, αλλά και το νότιο τμήμα των Παξών. Βέβαια μερικές από τις περιοχές αυτές, ενδέχεται να καλύπτονται από άλλα σημεία εκπομπής, δηλαδή από Θεσπρωτία και τα Ακαρνανικά.

           Το περίεργο όμως στην υπόθεση είναι ότι η αρχική μελέτη , που εκπόνησαν το ΕΜΠ και το Πανεπιστήμιο Πειραιά με τίτλο «Παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για την ψηφιακή τηλεόραση και το ψηφιακό μέρισμα», όπου περιλάμβανε τον Χάρτη Ψηφιακής Τηλεόρασης και παραδόθηκε τον Αύγουστο, είχε προβλέψει 5 απαραίτητα σημεία για την Κέρκυρα και ήταν : Παντοκράτορας, Ρόδα, Παλαιοκαστρίτσα, Κασσιόπη, Άγιος Ματθαίος μαζί με 2 από τη Θεσπρωτία, την Ηγουμενίτσα και το Φαρμακοβούνι,  που ολοκλήρωναν επαρκώς την κάλυψη της περιοχής 11.

          Δύο λιγότερα σημεία εκπομπής λοιπόν με αποτέλεσμα, όπως αποτυπώνεται άλλωστε και στους χάρτες κάλυψης, να υπάρχουν πάλι «ριγμένοι» στο νησί μας. Απομένει να δούμε και το χρονοδιάγραμμα για τη ψηφιακή μετάβαση, για το οποίο δεν έχει ειπωθεί τίποτα ακόμα από πλευράς Digea και της ΕΡΤ. Ισως να μην βιάζονται και πολύ για τις 100 χιλιάδες των κερκυραίων, αφού καλύπτουν ήδη τα μεγάλα αστικά κέντρα και μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Ετσι, ενώ έχει προγραμματιστεί για τις 14 Δεκεμβρίου, η διακοπή της αναλογικής μετάδοσης ση Θεσσαλονίκη, δεν υπάρχει κανένα νέο, όσον αφορά την περιοχή μας.